News / Blog

< Back to overview

De nieuwste deelstartup: oppassen voor een kamer

De deeleconomie levert weer een nieuw platform op: Room in Return verbindt studenten die onderdak zoeken en de handen uit de mouwen willen steken als oppas of klusser met aanbieders die een kamer overhebben. Gratis wonen klinkt studenten natuurlijk als muziek in de oren, maar hoe denken de oprichters hier een business model mee te bouwen?

Het idee voor Room in Return ontstond toen een van de oprichters na een advertentie op Markplaats voor een hulp in de huishouding werd bedolven onder de reacties. Die ervaring combineerden de 4 ondernemers, die vooralsnog ieder ongeveer 1 dag per week vrijmaken naast hun gewone baan, met een paar bredere maatschappelijke trends: ouderen willen langer zelfstandig blijven wonen, en tweeverdieners en eenoudergezinnen zoeken bijvoorbeeld een oppas in plaats van een dure crèche. 

 

Ondertussen zoeken studenten een manier om hun stijgende studiekosten het hoofd te kunnen bieden. Dankzij Airbnb, Peerby en Snappcar raken meer mensen gewend aan spullen "delen", vermoed Room in Return, dus waarom niet met het uitruilen van klussen? 

Het platform is sinds twee maanden in de lucht. Behalve pure ruildeals hebben aanbieders van kamers ook de optie om een deel van de huur alsnog in geld te vragen, en de rest in natura. Room in Return laat de precieze invulling van de deal aan de gebruikers zelf, zolang er tenminste deels sprake is van een ruilovereenkomst. 

Is er plek voor nóg een deelplatform? Ja, zegt mede-oprichter Ferry van de Sanden. "Ons platform biedt meer informatie en overzicht dan op Marktplaats. Daar zit best veel onzin tussen." De informatie op Room in Return komt volgens hem betrouwbaarder over, dankzij onder meer een profielfoto en naam en toenaam van de student, c.q. kameraanbieder.

Verantwoordelijkheid

De startup kan wellicht zorgen voor een betrouwbare aan de voorkant, de verantwoordelijkheid voor de overeenkomst houdt wat de startup betreft op nadat het eerste concact tussen student en 'huisbaas' is gelegd. In het geval van bijvoorbeeld sociale huurwoningen rijst dan bijvoorbeeld de vraag of het überhaupt wel toegestaan is om een nieuwe bewoner in huis te nemen. Room in Return adviseert mensen wel om daar op te letten, zegt Van de Sanden.

Behalve het betere handwerk zoals flyeren bij scholen en bibliotheken en het plaatsen van advertenties op Marktplaas, probeert Room in Return het aanbod op gang te brengen door zakelijke partijen aan te haken. Zoals - deels leegstaande - verzogingstehuizen en corporaties die tijdelijke woningen bewoonbaar willen houden. Of asielzoekerscentra, die op zoek zijn naar 'buddies'. Maar ook via een platform als Happysinglemoms.nlmelden zich volgens Van de Sanden de nodige potentiële gebruikers.

Kinderschoenen

Er is nog veel werk te verzetten: met nog maar 9 aangeboden kamers staat het concept nog in de kinderschoenen. Maar Van de Sanden is ervan overtuigd dat landelijke dekking een kwestie van tijd is, althans, in de 12 studentensteden waar de startup zijn vizier op heeft gericht.

Pas wanneer er sprake is van enige massa, is het tijd om ook het verdienmodel uit te rollen. Die zal bestaan uit een fee voor zoekers om zich in te schrijven en te kunnen reageren op kamers. Bijvoorbeeld 15 euro voor 3 maanden toegang.

 

http://www.sprout.nl/artikel/deeleconomie/de-nieuwste-deelstartup-oppassen-voor-een-kamer

Gepubliceerd op 20 aug 2015 - 11:58